Uczniowie PCKZiU na Międzynarodowych Targach w Poznaniu

Uczniowie pckziu na targach w Poznaniu

W środę 28 września 2016 roku grupa trzydziestu uczniów w zawodzie kucharza uczestniczyła w Polagra Gastro na Międzynarodowych Targach w Poznaniu. W trakcie Targów uczniowie mieli możliwość obserwowania konkursu dla pięciu dwuosobowych zespołów kucharzy, którzy mieli przygotować potrawy z wykorzystaniem następujących składników: homara, łupacza i wędzonej śliwki. Kucharzy obserwowali zarówno widzowie, jak i sędziowie. Dzięki dużym lustrom zawieszonym nad kolejnymi stanowiskami pracy obserwatorzy widzieli poszczególne etapy przygotowywania potraw. Kilkuosobowemu jury, w skład której wchodził pan Zenon Hołubowski, przewodniczył Belg pan Wynand Vogel. Niecodzienny sposób nauki poprzez kontakt z najlepszymi w kraju kucharzami, możliwość oglądania ich przy pracy to doskonała lekcja uzupełniająca szkolną wiedzę. To także możliwość czerpania inspiracji i rozwijania kulinarnych pasji. Pobyt na Targach to także możliwość spotkania właścicieli lub przedstawicieli różnych firm związanych z gastronomią, możliwość spotkania ciekawych ludzi, rozmawiania z nimi, a nawet próbowania ich wyrobów. Tym razem uczniowie byli częstowani amerykańskimi lodami, zupami – kremami z kabaczka oraz kawą. Pobyt na Targach okazał się ciekawym doświadczeniem – doznaniem bogactwa zapachów, smaków i kolorów, tak jak w przypadku wystawy jadalnych kwiatów. W celu relaksu można było wspinać się po ruchomej ściance albo oglądać nowości techniczne w branży kulinarnej i hotelarskiej, które są ściśle powiązane ze sobą. Międzynarodowe Targi Gastronomii POLAGRA GASTRO oraz Targi Wyposażenia Hoteli INVEST-HOTEL to jedne z ważniejszych wydarzeń dla właścicieli restauracji, hoteli, szefów kuchni, dystrybutorów sprzętu gastronomicznego, firm cateringowych. HORECA SPOTyka się w Poznaniu! Pod tym hasłem odbywały się tegoroczne Międzynarodowe Targi Gastronomii POLAGRA GASTRO oraz Targi Wyposażenia Hoteli INVEST-HOTEL, które mają za cel dostarczyć najlepszych rozwiązań dla wszystkich obszarów funkcjonowania hotelu czy restauracji, które wpływają na poziom satysfakcji klienta. Dzięki kilkuletniej współpracy z panem Zenonem Hołubowskim i jego wspieraniu uczącej się młodzieży w zawodzie kucharza w PCKZiU, uczniowie mieli darmowe wejściowe bilety. Wyjazdy na Targi to inicjatywa p. Eweliny Ludwiczak – nauczycielki przedmiotów zawodowych, która nawiązała i stale podtrzymuje znajomość z p. Zenonem Hołubowskim. Organizacją i opieką podczas wyjazdu zajęły się panie: Barbara Rosochacka i Joanna Włodarczyk-Załęska. Joanna Włodarczyk-Załęska

Uczniowie pckziu na targach w Poznaniu
Uczniowie pckziu na targach w Poznaniu

Zostaw komentarz

Skip to content